Kroon plaatsen
Een kroon is de perfecte oplossing wanneer een tand of kies te ver afgebrokkeld is. Soms werkt vullen niet meer, dan is het plaatsen van een kroon de perfecte oplossing. Kronen en bruggen vullen ontbrekende gedeeltes in het gebit op.
De kroon wordt geplaatst op een stukje tand of kies. Een brug bestaat soms uit meerdere kronen, maar kan ook op zichzelf een ontbrekende tand vervangen. De kroon wordt op een tand of kies vastgelijmd, en zorgt ervoor dat uw kies of tand weer normaal functioneert.
Een brug kan met vleugeltjes aan twee aangrenzende tanden of kiezen worden gezet, om het gat in uw gebit op te vullen. Beide vormen een nette oplossing voor een ontbrekend gedeelte in uw gebit.
Wanneer kiezen voor een kroon
Het plaatsen van een kroon kan verschillende redenen of aanleidingen hebben. De belangrijkste zijn:
- Esthetisch: de vorm van een tand is veranderd, een tand is afgebroken of verkleurd. Door gebruik te maken van een kroon, wordt de oorspronkelijke vorm zoveel mogelijk hersteld en lijkt uw gebit weer één geheel.
- De breuk van een tand of kies kan voorkomen worden met een kroon. Wanneer er een grote vulling geplaatst moet worden of er een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd kan een kroon steun bieden.
- Wanneer een vulling niet voldoende houvast heeft, bijvoorbeeld door een afgebroken tand of tandbederf. Ook dan kan gekozen worden voor een kroon.
De behandeling: dit is wat u kunt verwachten wanneer we een kroon plaatsen
Het plaatsen van de kroon gebeurt in verschillende fases en stappen.
Bij de eerste afspraak gaat de tandarts uw tand of kies afslijpen, totdat er een kroon op past. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Daarna wordt er een afdruk gemaakt van uw kaak, of het gedeelte van de afgeslepen tanden of kiezen. U krijgt een afdruklepel met een rubberachtig materiaal in uw mond, waar mee een exacte afdruk van uw tanden gemaakt wordt.
In ons tandtechnisch laboratorium gieten wij hier gips op. Dit wordt de vorm waarop de kroon of brug gemaakt wordt. Wel komen er steeds meer nieuwe technieken, waarbij computers de afdruk, of zelfs uw tanden scannen en zo precies de vorm en maat van de kroon kunnen bepalen.
De beetregistratie is daarnaast ook belangrijk. Hiermee wordt vastgesteld hoe uw onder- en boventanden op elkaar passen. Wanneer een kroon te groot gemaakt zou worden, komt er te veel druk op te staan en zal deze snel slijten. Een perfect passende kroon is dus essentieel.
Ook van de tegenoverliggende kaak zal uw tandarts dus een afdruk maken. Zo wordt de plaatsing van de kroon optimaal.
Wilt u een kroon laten plaatsen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.
De kleur van de kroon
De volgende stap is het bepalen van de kleur van de tand. Zeker wanneer deze goed zichtbaar is in de mond is de kleur erg belangrijk. Vrijwel alle kronen hebben een porselein laagje in de kleur van de oude tand.
Samen met de tandarts kiest u een kleur uit de kleurkaart zodat de kroon zo natuurlijk mogelijk oogt. De definitieve kleur kan door de tandtechnieker op een later moment nog wat worden aangepast.
Een tijdelijke kroon PLAATSEN
Op uw tand wordt nu een tijdelijke kroon geplaatst, zodat u niet met een gat naar buiten hoeft te lopen. De tandtechnieker heeft namelijk tijd nodig om de kroon te maken. Hier gaat meestal een of twee weken overheen.
Deze noodkroon zit niet al te stevig vast, omdat deze weer verwijderd moet worden wanneer de definitieve kroon geplaatst wordt. U moet daarom in deze periode oppassen met eten, eet bijvoorbeeld geen harde borrelnootjes of kleverige dingen zoals toffee.
De kroon is hier niet op berekend. Laat uw noodkroon onverhoopt toch los? Neem dan direct contact op met uw tandartspraktijk. Uw afgeslepen tand of kies moet namelijk niet verder beschadigingen, de uiteindelijke kroon wordt juist op die tand geplaatst.
Onze specialisten in tandprothetiek ontwikkelen zo natuurgetrouw mogelijke kronen en maken graag uw glimlach weer compleet. Neem contact op voor meer informatie.
het plaatsen van de definitieve kroon
Tijdens uw laatste afspraak wordt de kroon definitief geplaatst. Dit is het moment waarop u de kroon krijgt. Eerst wordt deze nog gepast, en wanneer de pasvorm in orde is, wordt er snelhardend ‘cement’ aangebracht. De kroon wordt dan op zijn plaats gezet en aangedrukt tot hij goed vastzit.
Dit wordt ook wel het cementeren van de kroon genoemd. Deze zit nu op zijn plek en na een aantal dagen zult u nergens meer last van hebben.
Een kroon of een brug: de verschillen
Een kroon is een overzet stukje dat op een afgeslepen tand wordt geplaatst. Het vult een beschadigde tand op, en zorgt ervoor dat u de desbetreffende tand weer kunt gebruiken. Is uw kies afgebroken? Een kroon die op uw kies past kan de perfecte oplossing zijn.
Deze wordt op uw kies geplaatst en vult het ontbrekende stuk aan.
In feite zijn kronen kunsttanden, maar dan op de basis van uw eigen kies of tand.
Een brug wordt gebruikt bij een missende tand, maar kan ook bestaan uit een rijtje kronen. Dit wordt gebruikt wanneer u een kies verloren bent, of wanneer het restant van uw tand onvoldoende houvast heeft om een kroon op te plaatsen.
Een implantaat kan gebruikt worden wanneer een brug niet geplaatst kan worden of onvoldoende houvast heeft. Het implantaat is dan het stukje waar de kroon overheen geplaatst kan worden.
Elke situatie vraagt daarom een andere oplossing, of u een kroon nodig heeft, een brug of een implantaat bepaalt uw tandarts in overleg met u.
Een porseleinen kroon: welk materiaal wordt gebruikt
Kronen worden steeds vaker van porselein gemaakt, een natuurlijk tandkleurig materiaal. Porselein of zirkonium wordt dus vaak gebruikt, maar ook worden kronen nog wel gemaakt van metaal, al dan niet gecombineerd met een laagje porselein.
Een metalen kroon is stevig, maar ziet er niet natuurlijk uit. Voor een aanblik van natuurlijke tanden wordt daarom vaak een laagje porselein over het metaal geplaatst. Maar een volledig porseleinen kroon behoord ook tot de mogelijkheden.
Is het plaatsen van een kroon pijnlijk?
Bent u bang dat het plaatsen van een kroon pijnlijk is? Onze cliënten omschrijven het plaatsen van een kroon veelal niet als pijnlijk. Het afslijpen van de tanden gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het aanbrengen van de verdoving kan soms wat gevoelig zijn.
Het gevoel is vaak vooral een beetje onwennig en ongemakkelijk, zeker wanneer het uw voortanden betreft.
Na het plaatsen van de kroon of tandheelkundige brug is het ook belangrijk dat deze rust krijgen. Eet de eerste dagen voorzichtig en poets hooguit met een zachte tandenborstel. Let op dat u niet uw kies direct gebruikt bij het eten.
De verzorging en levensduur van een kroon
Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk want de kroon is gevoelig voor tandplak. Veel tandplank komt de levensduur niet ten goede. Ook uw tandvlees moet goed verzorgd worden.
Volg de adviezen van de tandarts goed op, om een lange levensduur van uw kroon te waarborgen. In de praktijk gaat een kroon tientallen jaren mee, wanneer u hier goed voor zorgt. Een gewone vulling houdt het meestal een stuk minder lang vol.
Kosten van een kroon
Wat een kroon kost, is afhankelijk van verschillende factoren, vooral de techniekkosten zijn per kroon verschillend. Een tandheelkundige kroon kost minimaal €370,-, maar de uiteindelijke kosten kunnen een veelvoud hiervan bedragen.
Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen voor slechte tanden of kiezen en geven u een optimaal gebit terug. Wanneer meerdere tanden kronen nodig hebben kunnen de kosten aanzienlijk zijn. Uiteraard ontvangt u voorafgaand aan de eventuele behandeling een duidelijk kosten overzicht.
Zoek daarnaast goed uit wat uw verzekering vergoedt, en overleg met onze specialist over een eventuele betalingsregeling.
Implantaten, kronen en bruggen zijn een flinke investering, maar tegelijkertijd een investering in uw zelfvertrouwen.
Veel mensen met tandproblemen durven niet meer vrijuit te lachen. Wees ook weer zeker van uw gebit en lach het leven weer tegemoet!
Kronen laten plaatsen
Wilt u één of meerdere kronen laten plaatsen, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u goed adviseren.
Kunsttanden kunnen altijd nog, met kronen, een brug of een implantaat kunt u een groot gedeelte van uw eigen gebit behouden en dat is altijd het meest comfortabel!
Veelgestelde vragen over het plaatsen van een kroon
- Van welk materiaal wordt de kroon gemaakt? Kronen worden gemaakt van porselein of metaal. Ook bestaan er kronen van metaal met een laagje porselein eroverheen, voor een natuurlijke uitstraling. Wat voor uw situatie de beste oplossing is bepaalt uw tandarts, eventueel in overleg met de tandtechnicus.
- Hoe lang duurt de behandeling? Het plaatsen van kronen bestaat uit meerdere behandelingen, meestal twee of drie. Per keer moet u rekenen op één à anderhalf uur.